COVID-19 בישראל

פרופ' גרוטו מזהיר: המגיפה עלולה להתחדש בישראל בחורף הקרוב

סימנים ראשונים להתחדשות המגיפה בחצי הכדור הדרומי, עם עלייה בתחלואה באוסטרליה ובניו זילנד, מחזקים את הסברה כי הקורונה היא מחלה עונתית

מגיפת הקורונה בישראל. צילום: אוליביה פיטוסי/ פלאש 90

פרופ' איתר גרוטו, מי שכיהן עד לאחרונה כמשנה למנכ"ל משרד הבריאות,  מזהיר, בראיון ל"ג'רוזלם פוסט" כי "פנדמיית הקוביד (קורונה) עלולה להתחדש בחורף הקרוב".

פרופ' גרוטו הצביע על כך שמומחי הבריאות צופים להתחדשות פעילות הנגיף בחצי הכדור הדרומי ויש כבר סימנים ראשונים לכך בימים האחרונים, "מאחר ששם מתחיל החורף ביוני ומסתיים באוגוסט. לדוגמה, בימים האחרונים רואים באוסטרליה עלייה מחודשת בתחלואה, מתונה אמנם אבל עקבית".

הבוקר דווח על 19 מקרים חדשים שאובחנו באוסטרליה, אתמול על 11, בשישי על 14 וביום חמישי האחרון על 27. שיא הגל הראשון ב"שנת הקורונה הראשונה" באוסטרליה היה אמנם במארס שעבר, לאחר מכן ירד ובאוגוסט – החורף באוסטרליה – הוא שב עלה ובהמשך, בחודשים שלאחר מכן, כאשר הקיץ הדרומי החל שם, נרשמה ירידה. הקיץ הדרומי עומד עתה לקראת סיומו. בעוד שב-15 בדצמבר 2020 הסתכם מניין המקרים החדשים ב-1,451 מתחילת המגיפה, אתמול, 17 באפריל 2021, כבר עלה ל-2,616.

מתחילת המגיפה ועד הבוקר (א') חלו באוסטרליה, שאוכלוסייתה מונה מעל 25.7 מיליון, 28,513 איש, נפטרו 910 ובמצב פעיל עכשווי נמצאים עתה 2,168. תמונת מצב די דומה נראית עתה גם בניו זילנד עם אוכלוסיה בת חמישה מיליון איש שבה חלו עד כה 2,595 ונפטרו 26. במצב פעיל נמצאים עתה 102.

לדברי פרופ' גרוטו, בנקודת הזמן הזאת מוקדם עדיין להגדיר את מחלת הקורונה כמחלה עונתית משום שמאז תחילת ההתפרצות עברה שנה אחת בלבד, שבמהלכה הנגיף התפשט בעולם. אם אמנם יתברר שהנגיף חוזר מדי חורף ובישראל יהיה גל תחלואה מחודש, יהיה צורך להזמין את האוכלוסיה לקבל מנת בוסטר של תרכיב החיסון ולחזור להשתמש במסיכות. "כרגע", הסביר גרוטו, "ידוע שתרכיב החיסון שניתן בישראל יעיל מאד כנגד הוריאנט הבריטי וככל הנראה מספיק יעיל גם כנגד הדרום אפריקאי והברזילאי, אבל ייתכן שיגיח וריאנט חדש ואז קיימת אפשרות – ואותה יש לקחת בחשבון כבר עתה – שאותו וריאנט יגבר בסופו של דבר על החיסון הנוכחי".

כמו כן העריך פרופ' גרוטו שעם הזמן תיתכן ירידה איטית ביעילות החיסון ואז יהיה צורך לחזור על קמפיין הסברתי נרחב לעידוד כלל האוכלוסיה להגיע לאתרי התחסנות, כפי שהתנהל בישראל בחודשים האחרונים.

פרופ' גרוטו התייחס למחלוקת המומחים בשאלה האם ישראל זקוקה לרכוש מיד יותר מ-30 מיליון מנות חיסון. הוא איננו בטוח שכל אדם יזדקק בעתיד לשתי מנות חיסון בתוך תקופה קצרה. "יש דעה שהכמות שהוזכרה היא גבוהה מדי. ישראל זקוקה להרבה פחות. כאשר ה-FDA יעניק את האישור לחסן גם בני 15-12 ובהמשך גם את הילדים הצעירים יותר, יהיה צורך לקרוא להם לקבל את החיסון אבל אין לנקוט בגישה פטרנליסטית בהקשר לכך".

נושאים קשורים:  19-COVID,  פרופ' איתמר גרוטו,  חיסונים,  וריאנטים,  אוסטרליה
תגובות
אנונימי/ת
20.04.2021, 23:04

איזה שטויות, בניו זילנד אין שום עלייה בתחלואה, אין תחלואה בקהילה בכלל, כל המקרים הם אנשים שהיגיעו מחול ונמצאים במתקני בידוד, איך אפשר לגזור מזה מסקנות על עונתיות?!?